Tovább fejlődik a hulladékgazdálkodási rendszer Érd város térségében!

A korábbi fejlesztések eredményeképpen Érden és térségében már bevezetésre került az Európai Uniós szintű hulladékgazdálkodás és sikeresen elindult a szelektív hulladékgyűjtés, csökkentve ezáltal a lerakásra szánt hulladék mennyiségét. Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017-ben támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése érdekében. A vissza nem térítendő támogatás összege: 2 399 999 988 Ft.

A jelenlegi projekt tovább tökéletesíti a korábbi évek eredményes beruházásait, modern, környezetbarát hulladékgyűjtési és –kezelési rendszert megvalósítva. A beruházásnak köszönhetően lehetőség nyílt bővíteni a meglévő gyűjtési és szállítási eszközparkot, ezáltal a lakosok számára egységesen magas szolgáltatási színvonal válik elérhetővé. Továbbá a régióban kialakításra kerül egy minden igényt kielégítő hulladék előkezelő telephely, melynek köszönhetően az újrahasznosítási mutatók jelentős javulása várható. A projekt egyik alapvető célja, hogy a fejlesztések megvalósulásával teljesítse az OHKT előkezelésre, illetve hasznosításra vonatkozó előírásait, melynek köszönhetően hatékonyabb rendszer épül ki. Ezáltal a térségben keletkező hulladék nagyobb arányban kerül hasznosításra. A projekt megvalósításával egy jelentős mérföldkőhöz jut Érd Megyei Jogú Város és a fejlesztéssel érintett települések. Egy komplex, Nyugat-Európai mintát képviselő, és példamutató hulladékgazdálkodási rendszer kerül kiépítésre.

A projekt keretében az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

Gyűjtőedényzetek beszerzése: A csomagolási üveghulladék begyűjtéséhez 25.990 db 60 literes gyűjtőedényzet kerül beszerzésre.

Eszközpark bővítése: A hulladékgazdálkodási rendszer korszerűsítése érdekében hulladékgyűjtő célgépek (9db), hulladékszállító járművek (8db), anyagmozgató gépek és berendezések (3db) állnak szolgálatba.

Telephely kialakítása: A hasznosítható csomagolási hulladékok nyersanyagáramba történő hatékony visszaforgatása érdekében egy korszerű hulladék előkezelő telephely kerül kialakításra.

Szemléletformálás: A projekt keretén belül lehetőség nyílik a lakosság környezettudatosságra való felhívására, továbbá az ezzel kapcsolatos preventív magatartási minta bemutatására és megerősítésére.